Glad midsommar med en snaps!

Glad midsommar 2015!

Igår plockade jag blommor och idag blandade jag snapsen med eget extrakt! Jag dricker inte snaps så ofta men på midsommar och några andra högtidsdagar kommer dessa utvalda flaskor fram.

”Kluckflaskan” till höger innehåller ”bäska droppar” gjord på Malört och min favorit. Den essensen var från1999. Blandas 5%. Den smala flaskan med glaspropp kommer från min svärmor och den fylls alltid med svartvinbärsbrännvin. Blandas 50%. Den smala höga flaskan innehåller alltid åbrodd och i den bredare flaskan är det pors. Dessa båda blandas 8%. Att plocka och dricka snaps på olika örter och bär kom till oss på 70-talet. En av mina dåvarande chefer Stig Sandklef bjöd in oss till den kulturen. Hans far Albert Sandklef hade skrivit boken ”30 sorters kryddat brännvin”. Köp den om du kan hitta ett ex! Vi har säkert testat alla 30, men det var länge sedan förrådet fylldes på här hemma! Boken vårdas nu av sonen Ulric och han har hjälpt till att tulla på det kvarvarande essensförrådet.

Malörten har haft en strykande åtgång, så nu är ny planta inköpt för att kunna fylla på förrådet. Den äldsta essensen som jag hittade, Johannesört, var från 1971 upptäckte jag idag!!! Det är viktigt att använda Brännvin Special, 32% för att framhäva kryddningen bäst! Ett kulturarv förs vidare. Skål!

Kommentarer

Jag skrev detta inlägg på min facebook och det lockade till stort intresse och jag fick många kommentarer. Bl a fick jag veta att nu är Brännvin Special 30%. Men det blir nog inte någon skillnad på smak!

Stig Sandklef mailade och skrev så här: ”Glöm inte att alla essenser ska lagras, särskilt malörten, inte så noga med Johannesört. Skål!”

Att Malörten ska lagras vet jag och nu går sista flaskan från 1999. Sedan är den slut. Nu gäller det att plantorna sätter blom och går att skörda den 24 aug på St Bartholomeidagen. Sonen har också satt en planta Malört + Åbrodd, som jag missade. Det är bara iväg och köpa också en sådan

Karaffer

Alla spritsorter som vi gjorde fick sina egna karaffer, noga utvalda som t ex present. De flesta inköpta i ”affär” men några kom också från loppis, där det ibland gick att göra fynd. Kag letar ständigt efter fler ”kluckflaskor” men dessa verka helt omöjliga att få tag på. De ska vara i klart ofärgat glas. Ej färgat, som det verkar finnas många av.

”30 sorters kryddat brännvin”

Boken är skriven av Albert Sandklef. Den är liten, ca A6-format (som ett vykort). Leta gärna efter den på antikvariat. Jag kommer inte ihåg när den skrevs, men vi hade boken på 1970-talet och då var den nog inte nyskriven.

Intresserad?

Dessvärre är det nog svårt att få tag i boken som är utgången sedan länge, men den kanske finns i några gömmor. Men nu har du fått recepten till dessa sorter. Du extraherar genom att fylla t ex en flaska/burk med örter/bär och fyller på sprit och låter stå ganska länge*. Sila bort örterna och förvara på flaska. Ta angiven % och blanda och låt stå igen så att smaken sätter sig innan du dricker.

Anm*: Jag har flera stora burkar fyllda med svarta vinbär som ligger i sprit sedan många år så den sorten kommer jag nog inte att hinna göra slut på!

Kommentarer

Kommentarer

Please like & share:
20