Artikel i tidningen Succé 9 nov

Gunnel – En Qool Qvinna

När Gunnel Thunström startade Nyköpings första kvinnliga företagarförening, Kvinnor & Företag, på 80-talet, möttes hon av skepsis. Men med skinn på näsan och en vilja att förändra stod hon upp för idén om att ett nätverk för kvinnligt företagande behövdes och idag, 20 år senare, är Gunnel ambassadör för ett av Sveriges största affärsnätverk för kvinnor på facebook – Qoola Qvinnor.

Hon har fyllt pensionär, men har större koll på sociala medier än många tonåringar. När internet kom bestämde sig Gunnel för att lära sig tekniken och sedan sociala medier. Hon är webbredaktör för Sveriges näst bästa golfsajt, tillsammans med Alexander Kappel, Tankbar, och fotograf Tomas Khlman, och det är inget man lär sig i en handvändning.

– Jag började som webbredaktör på Nyköpings Golfklubb 2007 och förra året kom vår nya hemsida på en 44:e plats och i år klättrade vi till en andraplats. Det var roligt, men det ligger mycket arbete bakom, säger Gunnel om utmärkelsen som delas ut av branschtidningen Golfbladet.

Gunnel_Thunstrom_Fotograf tomas Kihlman_S kopia

I Nyköping har hon bott sedan slutet på 60-talet då hon flyttade hit och bildade familj. 1974 började hon arbeta på AB Kärnkraftutbildning i Studsvik. Nu namnbytt till KSU.  I slutet på 70-alet startade hon gymnastikföreningen Jazzgymnasterna i Nyköping. Dottern Helena blev en av ledarna och introducerade Jazzgymnastik från USA.

– Det blev snabbt Nyköpings största gymnastikförening med som mest 1000 medlemmar och 25 ledare. Föreningen finns fortfarande kvar och de som var små då har nu sina barn med i föreningen. Det har blivit som ett kretslopp, säger Gunnel och ler.

Under sin tid på Studsvik funderade Gunnel på att starta eget och med en bakgrund inom administration, information, utbildning och marknadsföring bestämde hon sig för att sluta sin anställning och driva eget istället. Gunnel startade THU-Konsult och hon arbetade med rekrytering i Stockholm där hon byggde upp ett stort kontaktnät. I rollen ingick att rekrytera kvinnor till tjänster som VD-sekreterare och VD-assistenter.

Redan första dagen som egen företagare hade hon tre kundbesök och företaget blomstrade, tills dess att marknaden urholkades.

  • Arbetsförmedlingen hade monopol på rekrytering och jag blev ”anklagad” för att ha brutit mot lagen. Jag blev inbjuden till Aktuellt och fick berätta om min verksamhet och jag fick massor med nya jobberbjudanden efteråt. Det var bra reklam.

När efterfrågan på hennes tjänster sjönk fick hon ett erbjudande från Nyföretagarcentrum i Nyköping om att där arbeta som VD-Affärsrådgivare. Där arbetade jag med bl a ett utbildningsprojekt för kvinnor som ville starta eget, förklarar Gunnel.

– När jag startade mitt företag kände jag att det behövdes en förening för kvinnor i Nyköping så jag startade Kvinnor & Företag som var Nyköpings absolut första kvinnliga företagarförening. Men engagemanget för kvinnor och kvinnligt företagande slutade inte med anställningen på Nyföretagarcentrum utan Gunnel fortsatte engagera sig för kvinnligt företagande.

– Jag har alltid tyckt att nätverksträffar är viktiga och det är där det går att knyta kontakter. Jag fick kontakt med Siv Thuresdotter på Qoola Qvinnor som sökte ambassadörer, säger Gunnel som varit ambassadör för det rikstäckande affärs-och karriärsnätverket i ca 2 år.

Det var också på grund av Qoola Qvinnor som Gunnel satt halvnaken i kroatisk tv. Under Qoola Qvinnors Framgångsresa 2013 till Kroatien, med föreläsningar och seminarier under några dagar, träffade de också kroatiska kvinnor. Detta var så pass stort att kroatisk tv och radio var där för att göra ett reportage.

– Mellan föreläsningarna hade vi pauser och då tänkte jag gå ner och bada, men då ropade Siv att vi skulle träffa kvinnorna från KRUG och att TV skulle filma. Jag satt där och blev filmad av kroatisk tv i baddräkt och solhatt, säger Gunnel och skrattar.

Vintern 2014 bestämde sig Gunnel för att lämna Sverige för varmare breddgrader. Hon flyttade till Torrevieja i Spanien och självklart tog hon med sig Qoola Qvinnors koncept. Hon arrangerade nätverksträffar för svenska och norska kvinnor i Torrevieja. Planen var dock att återvända när golfsäsongen började. Att vara redaktör för Nyköping Golfklubbs hemsida kräver närvaro.

Gunnel_Thunstrom_golfvagn_Fotograf_Tomas_Kihlman kopia

– En av kvinnorna som deltog vid en nätverksträff tog över efter mig när jag lämnade och hon bosatte sig där permanent. Det känns väldigt bra och jag hoppas Qoola Qvinnor kommer att finnas på fler ställen utomlands om några år, säger Gunnel nöjt.

Att luta sig tillbaka och njuta av livet som pensionär verkar inte vara Gunnels melodi. Närmast ska hon driva ett projekt inom Qoola Qvinnor, som ska hjälpa nyföretagarkvinnor att kunna delta i nästa Framgångsresa till Kroatien 2016. Ett roligt uppdrag för Gunnel som gärna delar med sig av sina erfarenheter och hjälper andra företagare till framgång.

– Det väller på mig såna här uppdrag hela tiden. Jag vet inte när man ska gå i pension? Är det när man inte vill jobba mer? Då kommer jag nog aldrig gå i pension!

Text: Sandra Sundqvist

Foto: Tomas Kihlman

Artikeltext Gunnel Thunström – Layout för Succé – 6 nov 2015
Publiceras med tillstånd av Succé. Länkarna tillagda i efterhand.

Läs hela den digitala tidningen på länken.

Qoola Qvinnor

 

Digitala utgåvor av tidningen Succé:
Nr 20 – Succé – Där jag är på om slaget!
Nr 19 – Succé
Nr 18 – Succé
Nr 17 – Succé

Kommentarer

Kommentarer

Please like & share:
20