Alla som skriver borde läsa boken!

Författarbesök hemma hos mig

Språkkonsult Ann-Louise Forsström, Språkvård & Samtalsutveckling

Språkkonsult Ann-Louise Forsström, Språkvård & Samtalsutveckling. Fotograf Carolin Forsberg

Jag har frågat mig själv flera gånger varför jag inte har köpt den här boken tidigare, när jag har rekommenderat den till så många andra! Kanske för att jag trodde att jag kunde det hon skrivit i boken!

Ann-Louise Forsström, som är författare till boken ”Skriv som proffsen”, har jag arbetat tillsammans med under många år när vi båda var anställda på AB Kärnkraftutbildning, senare KSU, där jag anställdes 1974 som administrativ chef. Några år senare kom bl a Ann-Louise som sekreterare. Att hon hade språksinne och intresse visades sig snabbt och hon fick ansvar för all svensk standard när det gällde dokumentuppställning och utformning och språk förstås.

Språkkonsult

Ann-Louise vidareutbildade sig till språkkonsult och startade sitt företag Språkvård & Samtalsutveckling 1999. Hon var tidig med det relativt nya yrket och hon fick lysande framgångar och är en mycket eftertraktad utbildningskonsult. Hennes öppna kurser blir snabbt fulltecknade. Jag har följt henne på avstånd under många år.

2011 gav hon ut boken, som hon hade tänkt på i flera år. Det räckte med att hon ringde till förlaget och berättade att hon hade den på gång så var den såld! Det var en bok som många hade väntat på och hon blev först.

Författarfamilj

Ann-Louise har nu flyttat tillbaka till Nyköping och vi har sprungit på varandra i lite olika sammanhang. Senast träffades vi på Näringslivsmässan i år, där jag pratade med hennes man Mats I Lundgren, som nyligen gett ut sin debutbok ”Den som ger”. Han deltog som utställare med sin deckare, som utspelar sig i Nyköpingsmiljö. Hans bok väntar nu här hemma på att bli läst! Ann-Louise, har haft sitt finger med också i hans bok. Hon gjorde hans skrivmall och hjälpte till med den språkliga touchen, som enligt många gjort den mycket lättläst! Hon har också tagit fotot på Mats som finns på omslagsfliken.

Jag bad då att få köpa hennes bok och häromdagen ringde hon och sa: ”Nu är jag i Oxelösund och har en bok med mig. Passar det om jag kommer förbi?” Javisst passade det. Det är inte varje dag jag får författarbesök och tillfälle att återuppliva ”gamla minnen”.

Eftersom jag skriver mycket försöker jag alltid vara noga med att texten ska vara korrekt! Det lyckas inte alltid. Det är lätt att det smyger sig in något syftningsfel eller stavfel och fel med komma, bindestreck och tankstreck!

Jag har inte hunnit läsa hela boken ännu, men hon är tydlig med att poängtera redan i början av boken, att många skrivregler har ändrats! Nu när jag har läst ungefär halva boken inser jag att mina gamla kunskaper måste revideras lite här och där.

Det svåra nu blir att komma ihåg de nya skrivreglerna. Men med boken som uppslagsverk kanske det går!

Jakten på tankstrecket

Det ska i många fall vara tankstreck. Tankstreck har ingen egen tangent; man fixar det med en kod (tangentkombination) enligt Anne-Louise. Det är olika i olika program! Tankstreck ska bl a användas vid omfång av något slag (t ex tid). Det är ganska klurigt!

Men vad gäller för alla som skriver i WordPress direkt på hemsidor? Jag skrev och frågade Ann-Louise och tillsammans kom vi fram till en metod som nästan fungerade.

Det är skillnad på PC och Macintosh (där det inte finns numeriskt tangentbord). Dubbla bindestreck fungerade inte i WordPress. Nödfixet, att via ett Worddokument skapa ett tankstreck med dubbla bindestreck, som går ihop till ett tankstreck, gick att använda och kopiera till Internet och tiden kl 15—18 blev så här på på Internet och på den här sidan i WordPress. Men, det visade sig att det blev ett långt tankstreck, som inte används i svenskan!

Så här skulle tankstrecket se ut i exemplet kl 15–18, (jag kopierade från Ann-Louises text) men jag har inte hittat någon teknik för den tillverkningen. Det blev en krånglig metod. Jag fortsätter med det vanliga enkla bindestrecket!

Köp böckerna

Det klart att jag gärna rekommenderar alla att köpa böckerna! Båda är mycket underhållande, men på olika sätt! Böckerna finns att beställa i bokhandeln och hos de flesta näthandlarna.

Bokomslag_Skriv_som_proffsenKöp Ann-Louise Forsströms bok

den-som-gerKöp Mats I Lundgrens bok

Kommentarer

Kommentarer

Please like & share:
20