Kan du din iPhones IMEI-nummer?

Vad är IMEI-nummer?

I fredags tappade jag/stals min sprillans nya iPhone. Du hittar det viktiga numret på din iPhone via koden *#06#. Skriv upp den långa sifferkombinationen på flera säkra ställen. Du kommer kanske att behöva den!!

Det är det numret du behöver veta när du har tappat din telefon och då är det så dags att försöka hitta det. Det finns kanske på dina inköpsdokument och dessa har du säkert lätt åtkomliga, speciellt när du är utomlands!!

I fredags tappade jag min nya telefon

Jag fick underbar hjälp av Eva-Lena Ivarsson, Rockad Telecom AB, www.smartdrag.se, som jag köpt telefonen av. Hon hittade inköpsdokumenten med IMEI-nummer och serienummer.

Jag är säker på att telefonen stals när jag var på Alfie´s Place Restaurante, Orihuela, utanför Torrevieja. Jag upptäckte det när jag kom hem och då började letandet överallt i lägenheten, bilen jag åkt i, funktionen Hitta min iPhone. Ja allt jag kunde komma på. Vi har varit tillbaka till restaurangen flera gånger, men de nekar till att den finns där.

Att jag är så säker hänger ihop med att två av varandra oberoende medium säger samma sak, men på lite olika sätt. Telefonen är kvar där!

Polisanmälan

Stöld ska anmälas till Polisen i Sverige och Spanien. Då måste du veta ditt IMEI-nummer och helst också serienummer på telefonen.  Jag fick hjälpa av Eva-Lena att polisanmäla i Sverige, men en sådan anmälan ska göras personligen..

För att kunna anmäla här i Spanien behövde jag en tolk. Vi fick gå till tre polisstationer innan vi kom rätt, för att göra anmälan. När allt var klart gav polisen mig alla 3 ex som jag skrivit på.  Som tur var fanns min tolk namngiven inkl telefon så polisen ringde och kallade tillbaka oss.

Polisen hade glömt behålla 2 påskrivna kopior!

Det är fin utsikt vid polisstationen

IMG_9135

Jag tog den här bilden på utsikten när vi var klara hos polisen och sedan vände jag mig snabbt om och tog en bild på själva stationen. Jag tror inte det är så uppskattat att fotografera där!

Hitta din iPhone

Jag vet att jag kopplade in den funktionen när jag köpte telefonen i december. Men det verkar som om funktionen försvann när jag gjorde en ominstallation till min nya dator, som jag skulle ha med mig till Spanien. Eftersom jag var mån om att allt skulle fungera anlitade jag min datortekniker, som jag haft i många år och som jag också köpt datorn av. Jag kan alltså inte söka telefonen via den funktionen!

Du behöver EMEI-numret till polisanmälan. Och du behöver  serienumret.

Skydda dina data – Tips jag fick

Om inte  Hitta min iPhone är aktiverat i enheten som tappades bort eller stals, går det inte hitta enheten med den funktionen. Du kan dock fortfarande skydda dina data genom att följa de här stegen:

  1. Ändra lösenordet till Apple-ID. Genom att ändra ditt Apple-ID-lösenord kan du förhindra obehöriga från att komma åt dina iCloud-data eller andra tjänster (till exempel iMessage eller iTunes) från den borttappade enheten.
  2. Ändra lösenorden till andra internetkonton på enheten. Det kan gälla e-postkonton, Facebook eller Twitter.
  3. Så här rapporterar du till din lokala polismyndighet att enheten är borttappad eller har blivit stulen. Vid stöldanmälan måste du troligen ha enhetens serienummer. Hitta serienumret: •På originalförpackningen eller kvittot
    •I My Support Profile (min supportprofil) (supportprofile.apple.com) om du har registrerat enheten med ditt Apple ID
  4. Rapportera att enheten tappats bort eller stulits till din mobiloperatör. Operatören kan inaktivera kontot och stoppa telefonsamtal, textmeddelanden och dataanvändning.

Hitta min iPhone är den enda metod som erbjuds för att spåra eller hitta en borttappad enhet. Om Hitta min iPhone inte är aktiverat på enheten innan den tappas bort, finns det ingen tjänst från Apple som kan hjälpa till med att hitta, spåra eller på annat sätt identifiera enheten.

Kommentarer

Kommentarer

Please like & share:
20